Oživiť záujem o umelecké dianie má v Poprade nová koncepcia kultúry

24.11.2005 Poprad

Poprad 24. novembra (TASR) - Oživiť záujem Popradčanov o umelecké dianie a priblížiť im aj náročnejšie žánre, ako operu, muzikál, balet či klasickú hudbu má ...
Poprad 24. novembra (TASR) - Oživiť záujem Popradčanov o umelecké dianie a priblížiť im aj náročnejšie žánre, ako operu, muzikál, balet či klasickú hudbu má nová koncepcia kultúry mesta. Aktivity chce koncentrovať do priestorov bývalého Závodného klubu Tatravagónky, ktoré nedávno zmenili nielen majiteľa, ale aj názov na Kultúrny dom mesta Poprad.

\"Niečo už máme za sebou a myslím, že už sa tu objavujú niektoré podujatia a žánre, ktoré doposiaľ absentovali. Verím, že v novom kultúrnom dome získa oddelenie kultúry priestor, v ktorom bude môcť realizovať svoje zámery, \" konštatoval pre TASR autor novej koncepcie Pavel Strážay.
Rekonštrukcia objektu by mala pokračovať postupne, keďže bude finančne náročná. Len výmena elektrických rozvodov si vyžiada asi milión korún a nanovo treba ozvučiť aj sálu. Jej prvá etapa predpokladá úpravu spodnej časti Kultúrneho domu mesta Poprad a mala by byť hotová v marci budúceho roka.
Súčasťou kultúrneho domu bude veľká divadelná a koncertná sála s kapacitou 460 miest. Priestor tam dostanú podľa Strážaya klasické divadelné predstavenia, ale aj balet, opereta či kabaret. V zadnej časti vznikne Divotvorná scéna s kapacitou asi 80 miest určená deťom a mládeži. Bude tam bábkové, detské i študentské divadlo, ktoré by malo nadviazať na zabudnutú tradíciu študentských divadiel v meste, predovšetkým na činnosť divadla OKO.
Všetkým vekovým kategóriám bude slúžiť nový klubový priestor - Kabinet impulzov s kapacitou 80 až 100 miest. Samotný názov napovedá, že kabinet bude impulzom vlastných programov klubov priateľov jednotlivých žánrov kultúry. Napríklad klubu Splín, združujúceho miestnych literátov či združenia priateľov filmového umenia Heuréka.
 

Vyberte región

mark